diumenge, 24 de desembre del 2017

TEMA 2: La llengua i les TIC

Ja quasi ha acabat la segona setmana del curs de capacitació i, jo no sé altres però per a mi la veritat que està anant amb un ritme vertiginós!

Tot i que les lliçons, totes elles es segueixen  online via Moodle, he d’estar molt aviat per tal de fer totes les tasques de les diverses assignatures a temps. 

Temps... això és exactament el que trobe a faltar a hores d’ara. 

Però com que aquest article no és per parlar de les meues dificultats per seguir el ritme del curs, deixe ací aquest tema i vaig a parlar-te d’allò que es suposa que volia parlar. 

Què he aprés al tema 2: La llengua i lesTIC?

Una de les coses que s’agreix en aquesta assignatura es la forma en què està organitzada. 

Des de un bloc es gestionen tots els temes que formen el curs. D’aquesta forma, pots agafar de una ullada, tots els continguts que hauràs de fer. Cada tema té un espai propi i els diferents blocs ben definits. M’agrada. 

Doncs al tema 2 he vist com es poden utilitzar algunes eines TIC per tal de fer més atractiu o més senzill (depenent de les necessitats o les preferències dels/les alumnes) els continguts d’un tema. 

El que més m’ha agradat és la flexibilitat que et proporciona l’aplicació web Voki per tal d’oferir els continguts orals o escrits. D’aquesta manera, els alumnes poden tindre a disposició la mateixa informació en diferent medi. Serà l’estudiant quin tipus, hi és millor per ell o ella. 



Voki et permet escriure un tema y la pròpia aplicació, el converteix en àudio.  No és genial?
Aquesta aplicació es sembla al Podcast. Una eina que pot servir per difondre els continguts per canals d’àudio. 



Així, tens la opció d’estar escoltant allò que has de ficar al cap mentre fas una dutxa. A més a més, aquesta opció de oferir els continguts en versió escrita i oral permet conèixer com es pronuncien els conceptes menys familiars o més tècnics. Una app a tindre en compte.

Diccionaris i enciclopèdies

Altre punt que hem vist al tema 2 ha sigut els recursos web que et permeten cercar conceptes o temes tècnics relacionats amb l’assignatura d’especialitat.

Hi ha moltes web que poden ajudar a desenvolupar la matèria. Però crec què, tan important com aquestes eines (o més) es la necessitat de elegir bé. Un del perills de les TIC és que puguen convertir-se en un recurs per perdre temps més que per ajudar a aprendre (que es l’objectiu principal perquè s’utilitzen).

Per això és necessari escollir be. Fer una selecció entre totes les eines que es pareixen i usar-les quan siga verament necessari. I només en aquest cas. De vegades pedrer un temps molt important en provar o usar eines que en realitat no les necessitem. 

En el cas que hem vist, és clar que els diccionaris online són un recurs molt interessant a l’aula. És per això que la primera tasca, ha de ser la selecció. M’ha resultat molt interessant tindre l’opció de saber la pronunciació en cada regió de les paraules (català, valencià, balear) al diccionari.


El resultat no es el que esperes? No desesperes

D’altra banda, ha sigut una sorpresa l’ús de la enciclopèdia. He intentat cercar un tema qué, segons la meua opinió, no és molt estrany ni tècnic. Malgrat això, la enciclopèdia no m’ha donat el resultat exacte sinó un altre paregut. 

He cercat “Revolució Neolítica” y els resultats han ofert “Neolític” com a primera opció. 

No obstant això, aquesta prova que jo mateix he fet, pot servir per a endinsar-se a un tema en qualsevol assignatura.  Doncs, a pesar de no aconseguir el resultat esperat, no deus mai desaprofitar l’ocasió per proposar una tasca d’investigació.

dissabte, 16 de desembre del 2017

La meua recomanació d'un video

 Aquest tercer article  compartiré  un video del canal de Youtube de TV3.

A continuació el pots veure: 




 Com veus, es tracta d'un capítol de la serie Merlí. 

Per què comparteix aquest video amb tú?

La raó principal  per la qual he elegit aquest video és perque es tracta de una serie que es desenvolupa sobre tot a l'aula. Merlí es el professor i es una serie original de TV3, en català. 

Conèixes la serie Merlí?
 T'agrada?
Creus que reflecteix bé el que es viu a l'aula? 

Et deixe un enllaç a la web oficial de Merlí per tal que vegues informació referent a aquesta serie. 

Coneixements previs sobre TIC

Com que aquest bloc te com a objectiu la difusió d'aquelles eines relatzionades amb TIC a l'aula, el primer article (segon si tenim en compte la entrada de presentació)  vaig a parlar sobre la meua experiència amb les Tecnologies de la Informació i la Comunicació. 




¿Quals son els meus conociments previs sobre les TIC?

Una cosa de la qual ja t'he parlat és sobre el meu bloc personal.  Donçs ja pots imaginar que els meus coneixements sobre blogging els he aconseguit gràcies al treball desenvolupat al Arqueoblog, des de el 2013. 

El meu bloc personal ha sigut, sense cap dubte, la principal raó de tot el que va vindre després i el que he aprés fins ara. 

Arqueoblog va suposar el meu inici i principal aproximació a les Tecnologies de la Informació i la Comunicació aplicades a la didàctica i la difusió.


¿Qué he fet al meu bloc personal amb les TIC?

 Vaig començar per escriure sobre Arqueología amb l'objetctiu d'explciar qué es i que es fá en aquesta disciplina per tal de que la gent, el públic general, pugués aprendre sense la necessitat de ser especialista. Al menys que es puga saber per qué es important el treball que es fa des de l'Arqueologia.

Per tant, Arqueoblog m'ha ajudat a desenvolupar i aprendre les tecniques de comunicació a través del bloc. Després, he fet entrevistes, videos i guies didàctiques. Pot ser l'any pròxim llamçe el Podcast però aixó serà no mes si el temps em permetre fer-ho.

Si no saps què és un podcast, açí t' ho expliquen bé.


Ensenyament online

 Des de 2015 soc un dels professors d'un curs online a l'Universitat de Burgos.

Adivines quin tipus de curs? 

Exacte.  Es tratcta d'un curs d'Arqueologia. Documentació Gràfica a l'Arqueologia. Et deixe l'enllaç en cas que vulgues fer una ullada. Hem fet fins ara, 6 edicions en castellà i amb aquesta experiència de fer (o impartir) un curs on line he pogut averiguar com de complicat és reialment.

Es pot pensar que al ser un curs online (no presencial com aquest matéix curs de Capacitació al que pertany l'assignatura de TIC) no és necessari tant de treball com a un curs presencial.
Però res d'aixó.

Has de tindre moltes coses en compte i treballar amb les TIC per tal de transmentre els coneixements necesaris i de fer la dicció atractiva i dinàmica. 

¿Qué he fet al curs online amb les TIC?

A part de transmetre els continguts dels blocs dels que es compon el curs amb documents de texte, utilitzem presentacions PowerPint, videos, WebQuests, Questionaris amb Hot Potatoes, Exercicis mitjançant Google Docs i sessions online i en directe on ens reunim alumnes i professors per resoldre els dubtes i explicar els conceptes o els temes més complicats.

L'eina que em serveix per aquestes tutories online es Google Hangout i m'ha funcionat molt bé fins ara. Els/les alumnes poden entrar al espai en directe i participar  mentre els altres veuen i ascolten els seus comentaris. 



Malauradament, el Google Hangout accepta nomès 10 persones en linia. Però, mentre que nomès son 10 les persones que pugen participar viva voce, no hi ha un màxim de gent que pot veure la tutoria en directe via Youtube. Així, qui no puga atendre o no vulga participar, pot veure-la tant el directe com en altra ocasió perquè hi haurá una direcció url on es pot entrar quan siga.


A més a més, com a part del meu treball professional, he d'usar habitualment les xarxes socials como ara el Facebook i el Twitter per difondre les noticies i els articles escrits al bloc de la empresa.



Les TIC a les meues mans

Aleshores i per finalitzar aquest article, aquestes son les TIC que he utilitzat d'una o altra forma, per a treballar:

  • Blog 
  • Google Docs
  • eMail
  • WebQuest
  • HotPotatoes
  • Videos
  • Xarxes socials
 Son eines que ens poden ajudar a l'aula però que, també poden servir per perdre el temps. Donçs hi ha que tindre en compte que amb les TIC cal aprendre a usarles i a saber per a qué ens poden servir  perqué no serveixen per a tot.  

dijous, 14 de desembre del 2017

Benvingut. Benvinguda. El blog de TIC a l'aula dóna començament

Benvinguts a aquest bloc del curs TIC i Dinàmica d'aula aplicades al TILC.

Em diuen Adrián Carretón i he creat aquest espai per tal de compartir tot allo que veurem al curs TILC on veurem les tecnologies de la informació i la comunicació aplicades a l’aula i les diferents estratègies d’aprenentatge de llengües dins el plurilingüisme.

Pero no. Aquesta no es la primera vegada que escric a un bloc. Des de fa alguns anys he estat treballant aquest tipus de mitjà de difusió. Al inici per raòns personals, i després com a opció professional convençut de la utilitat que tenen els blocs com a mètode de difusió de la cultura i el Patrimoni Cultural.

Vaig començar amb el meu bloc persona Arqueoblog, la qual cosa em va portar a treballar de la mateixa forma amb l'empresaon treballe (una d'elles).

Ens anirem veient per aquest espai. Vos deixe una foto meua amb el jaciment de "La illeta dels Banyets" a El Campello.