dilluns, 29 de gener del 2018

Tema 4. Informació a Internet



Deixem enrere un altre tema. En aquest cas ha estat relacionat amb les recerques a Internet. 

La veritat ès que no ha estat un tema molt llarg sinó què el que hem degut de fer ha sigut navegar de forma natural partint d’uns blogs que ens han donat relacionats amb diverses temàtiques d’educació.

El que ens plantejaven al tema era que provaren pel nostre compte a cercar coses d’Internet. I verament que m’ha semblat una activitat una mica curta perquè.... ejem... crec que tothom ha navegat alguna vegada per diferents webs no?

D’altra banda, hem degut d’escriure 3 webs de les que havien descobert i fer una petita descripció d’elles. Com que no ens han donat més indicacions no m’he barallat ambmi mateix i he seleccionat una d’educació i dues altres de Ciències Socials ja que es tracta de la meua especialitat. 

 

Aquestes son les tres webs que he seleccionat

Web 1

Un blog de Ciències socials, en valencià i amb un sac de continguts. Això sí, una mica embolicat.

Web 2

Aquesta web té recursos educatius centrats principalment en la lectura i escriptura. He tingut tanta mala sort que he anat a parar a una secció “under construction”. Quina pena. Però es veritat que té molts recursos per portat a l’aula en cas de que estigues donant una matèria en una llengua que no siga L1. Potser siga d’ajuda a algú.  

Web 3

Aquest és un blog d’un professor interí d’Història (al menys al moment en que va escriure el seu “sobre mi) que va deixar d’escriure entrades al blog fa quasi un any. 



Quant més.... millor?

Generalmente, aquestos blogs educatius pequen del mateix, des de el meu punt de vista: 

Massa informació i una mica embolicada. 

Em sembla que algunes persones pensen que quan més contingut i més seccions tinga un blog millor serà. Malgrat que alguns blogs tenen gran quantitat de materials i no estén malament, m’ha paregut massa contingut i masses seccions en molts cassos. 

Potser si es disposara la informació més ordenada i amb una mica de claredat, milloraria la presentació.   Com diu Enric Sierra sobrela "Hiperabundància d'informació", el que hem de tractar a l'hora  de difondre o d'usar les TIC com a recurs didàctic es allò matèix que Enric diu: 
  • Sorprenent
  • Creatiu
  • Original
  • No obvi
  •  ....
  • I de qualitat

diumenge, 21 de gener del 2018

Tema 3: Comunicació i Internet.



Ja hem finalitzat el tema 3 sobre comunicació i Internet. 

En aquest tema hem pogut veure què són les xarxes socials i l’ús que poden tindre a l’educació. També he vist els diferents avantatges i desavantatges d’aquestes xarxes socials, que són molts.
Com que uso xarxes socials per a la meua professió, conec de primera mà molts d’aquestes avantatges i desavantatges. No obstant això, sempre hi ha coses per aprendre. 

Les aportacions al fòrum debat en aquest tema han sigut molt interessants ja que, a més d’haver sigut molt nombroses, també han sigut les diferents aportacions. Sempre et permet veure les situacions des d’altre punt de vista. 

Com a eina d’aquest tema he estant cercant xarxes socials que es pugen usar a l’aula i he trobat una que m’ha paregut realment interessant per les opcions que oferís: 


Es tracta d’una xarxa social on poden participar docents, famílies i alumnat creant grups tancats i privats per tal d’enviar treballs, compartir enllaços i documents. També poden organitzar-se debats en línia.



Aquest xarxa social permet controlar l’ús que donen i la evolució en els treballs. A més amés, la opció de que les famílies pugen participar i veure què fan els seus fills aporta moltes opcions positives. 

Com podria usar-la a l’aula?

Bé. Des de Edmodo, es crearia un grup de l’assignatura i dins del grup, altres subgrups on es dividirien els alumnes. Cada grup tindria que aportar les diferents tasques i participar als fòrums.
Tota la informació generada pels diferents grups es compartiria per a tots i la podrien usar als seus treballs grupals i individuals.

En la meua opinió s’ha de tindre molt en compte els perills de les xarxes socials i escollir ben aquelles que anem a usar-hi. El més positiu d’aquestes xarxes socials són les possibilitats de comunicació instantània, la possibilitat de compartir i fer ús de l’ informació. Però això no es pot fer sense fer compte del desavantatges.  

És clar que la possibilitat d’aprendre a qualsevol part del món es molt positiva. Però s’ha de tindre molta cura per tal de no caure en la pèrdua de temps i mal ús d’aquestes eines.